Vaikka yleensä kuvaankin maisemakuvia, niin kesällä intouduin kokeilemaan, miten läheltä saan teräviä kuvia pienistä hyönteisistä.

Jos ei puhuta aivan millintarkasta, ammattimaisesta makrokuvauksesta, niin ainakin lähikuvien saaminen kärpäsen kokoisista ötököistä on mahdollista. Kokeilin kesällä Sotkamossa ollessani hyönteisten kuvausta käsivaralta. Välineinä toimivat Pentax K-3 II-järjestelmäkamera sekä vanhempi SMC Pentax-FA 100mm F2.8 Macro-makrolinssi. Pentaxin digirungoistahan löytyy kuvanvakaaja, joten myös näistä vanhemmista filmiajan linsseistä saa kaiken hyödyn irti.

Jos tarkastellaan tällaiselta etäisyydeltä tarkan hyönteiskuvan saamista käsivaralta, niin käytännössä hyvän kuvan saaminen vaatii tarpeeksi nopeaa suljinaikaa, vakaata kättä sekä ripauksen tuuria. Tuuri-elementtiä voi toki vähentää ottamalla useamman kuvan sarjan niin, että tärähtäneen kuvan todennäköisyys vähenee. Kova tuuli tekee tarkan kuvan ottamisen lähes mahdottomaksi, mutta tässä tapauksessa sain kuin sainkin pari terävää kuvaa kyseisestä ötöstä.

Käytin myös apuna live-view-toimintoa ja säädin manuaalisesti terävysalueen kohdalleen focus peaking-toimintoa apuna käyttäen. Tarkennuksen saaminen täsmälleen oikeaan kohtaan on toki osittain arpapeliä näin läheltä kuvattaessa, vaikka sitä miten koittaisi hieroa kohdalleen.

Tässä vielä tiukasti rajattu kuva alkuperäisestä:

Kuten näkyy, niin rajaamalla pääsee jo melko lähelle ja kuvanlaatukin säilyy vielä hyvänä. Näistäkin kuvista on vielä erikseen laskettu laatua etteivät ne hidasta liikaa kaupan sivujen latautumista.